Europol

Uit Paraplu
Ga naar:navigatie, zoeken

De oprichting en positie van Europol is één van de belangrijkste uitkomsten van het in 1992 gesloten Verdrag van Maastricht. De invoering van Europol is sluipend verlopen. In 2010 is Europol pas een volledig Europees agentschap geworden. De eerste directeur van Europol, was BKA-man Jürgen Storbeck. In 2004 leverde zijn opvolging geruzie op tussen vooral Frankrijk, Duitsland en Italië. Daarom werd hij tijdelijk opgevolgd door een waarnemend directeur uit Spanje; Mariano Carrion. Op 16 april 2005 werd met Max-Peter Ratzel opnieuw een BKA man directeur. Ratzel was hoofd van de afdeling voor georganiseerde misdaad bij het BKA in Wiesbaden. Ratzel is in 1949 geboren en begon zijn carrière bij het BKA in 1976, de man kan geen direct Nazi verleden hebben. Maar uit boeken van o.a. Dieter Schenk kan geconcludeerd worden dat zijn opleiding allerminst los zal hebben gestaan van Nazi invloeden, en dat zijn moraal wel dezelfde zal zijn. Ratzel heeft zijn carrière gemaakt in de hoek van de drugs. Dat is nu juist waar de Duitse politie ook al in de dertiger jaren van de vorige eeuw in Europees verband bij de andere politiemachten zoveel bewondering mee oogstte.

Het spookbeeld doemt op dat Europol eigenlijk een voortzetting is van het Reichs Sicherheits Hauptamt (RSHA). Dat alleen het adres niet meer Wilhelmstraße 101 en Prinz-Albrecht-Straße 8 te Berlijn is, maar Raamweg 47 te Den Haag. Maar een regelrechte vergelijking is niet op zijn plaats en doet onrecht aan de slachtoffers van toen.

Het roept vragen op dat Duitsland ondanks haar verleden, en specifiek met de actief verborgen gehouden achtergrond van het BKA, veel politiek gewicht inzet op het leveren van de directeur van Europol en daarmee heeft bereikt dat Europol vanaf het begin een verlengstuk van het BKA is. De Belg Willy Bruggeman is de officiële oprichter van Europol. Dat hij daarvoor veel met Interpol te maken had en de innige band van zijn erkend foute collega Florent Louwage met de Nazi’s, mag daarbij niet vergeten worden.

Nog voor de bekrachtiging van de Europol Conventie door alle landen in 1998, was de European Drug Unit (EDU) als eerste operationele unit vanaf 3 januari 1993 al actief. Politieke vervolging en discriminatie staan kennelijk vooraan op de agenda. De cultuur binnen Europol wordt getekend door het volgende artikel in de Telegraaf van 23 maart 2002: Medewerkers beschuldigen hun topman, de Duitser Jürgen Storbeck, ervan dat hij opdracht heeft gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken van personeel en het aftappen van e-mailverkeer. Ook is volgens medewerkers in opdracht van de Europol-top in privé-computers van functionarissen ingebroken, waarbij privé-documenten zijn bekeken. Eén Europol-functionaris heeft bij justitie in Den Haag aangifte van ‘computervredebreuk’ gedaan.”.

Op 8 juni 2004 stond op www.politiek-digitaal.nl: “Europol’s oprichter Willy Bruggeman en chef-Europol Jürgen Storbeck luidden de noodklok: Europol moet een executieve inlichtingen- en recherchedienst worden conform het model van CIA en FBI.”

Zie verder: Aktion “Arbeitsscheu Reich”, Alois Brunner, BKA: Bundes KriminalAmt of Braunes KriminalAmt ?, Berlin, Wannsee - Interpol, De `Döner`moorden, De rol van de politie in het Derde Rijk, Deutschland gegen Deutsch, Dresden - 18 en 19 februari 2011, Endphasenverbrechen, Europol, Interpol, Interpol, Stratfor, Anonymous en WikiLeaks, Kola-Fu, Nationale politie, Paul Dickopf, Politie en macht, RAF, BKA en de Duitse herfst van 1977, Stammheim, Uitlokking kan en mag geen algemeen belang dienen., Zwarte driehoek, Literatuurlijst, Voorbij het Inferno