Montségur

Uit Paraplu
Ga naar:navigatie, zoeken
Montsegur 001.jpgHet Château de Montségur is het bekendste bolwerk van de Katharen, ook wel Albigenzen genoemd. Het was een christelijke religieuze groepering die bloeide tijdens de late Middeleeuwen in Occitanië, het zuiden van Frankrijk en ook in West-Duitsland. De samenleving in Occitanië werd in die tijd gekenmerkt door pluriformiteit en verdraagzaamheid. De Katharen waren een zogenaamde gnostische stroming, naar hun mening vertegenwoordigden ze het ware geloof van Christus. Het woord gnostiek is afkomstig van het Griekse woord voor kennis, gnosis (γνωσις). Gnosis duidt op mystieke, geheime, verborgen kennis. Op aandrang van Paus Innocentius III begon in 1209 een kruistocht vanuit Noord-Frankrijk naar Occitanië om de Katharen te onderwerpen. Koning Filips II, bijgenaamd August(us) (1165 - 1223) nam zelf niet deel, maar zijn adel deed dat wel. Tijdens de vierde Lateraans concilie, gehouden van 11 tot 30 november 1215 te Rome, werden een aantal religieuze groepen veroordeeld en andere erkend. Er werden decreten tegen de Katharen en de Waldenzen afgekondigd. Joden moesten een geel insigne gaan dragen en ook moslims moesten onderscheidende tekenen gaan dragen. Paus Gregorius IX gaf in 1232 bevel aan de nieuwe Orde der Dominicanen de taak van de inquisitie op zich te nemen. De Katharen waren hier het eerste slachtoffer van, maar ook de Joden, leprozen en homoseksuelen werden al snel slachtoffer. De in 1243 gestarte derde kruistocht tegen de Katharen leidde tot de val van Montségur, 215 parfaits (Kathaarse geestelijken) werden op de brandstapel gezet. Daarmee was het hoogtepunt van de Katharen voorbij. In 1255 werd Quéribus, het laatste katharenkasteel door de Katholieken veroverd. De Kruistochten gingen dus niet alleen naar Palestina, maar er werden ook groepen uitgemoord die niet aan het kerkelijk gezag gehoorzaam waren. De Inquisitie werd daarna opgericht om de vervolging af te maken. Guillaume Bélibaste werd als laatst parfait in 1321 op de brandstapel gezet in Villerouge-Termenès, waar nu een Katharen museum is gevestigd met steun van de EU.

Montsegur 002.jpgOtto Rahn, een Duitse specialist op het gebied van de Middeleeuwen en lid van de SS, heeft in de 20’er en 30’er jaren onderzoek gedaan naar de Katharen en is tot de conclusie gekomen dat er een link bestaat met de Heilige Graal, de schaal met het bloed van Jezus. Zie ook de tekst over Otto Rahn.

Montsegur 003.jpgMontsegur 004.jpg
Montsegur 005.jpgOver de link die de Nazi’s zelf met de Katharen leggen, heb ik geen duidelijke informatie kunnen vinden. Het was de reden om eens in Montségur te gaan kijken en over de Katharen te gaan lezen. Maar over de mogelijke link die de Nazi’s zagen is me pas iets duidelijker geworden, toen ik meer van Dietrich Eckart te weten kwam.

Montsegur 006.jpg
Montsegur 007.jpgDe hedendaagse ruines van Montségur dateren niet van de tijd van de Katharen. Het kasteel dat er in 1244 stond is helemaal afgebroken door de zegevierende kruisvaarders. Het is in de drie eeuwen daarna geleidelijk weer opgebouwd. In de Franse archeologie staat de huidige ruïne bekend als Montségur III en het is typerend voor de Franse defensie-architectuur van de 17’eeuw. Diepzinnige interpretatie van deze ruïne kan dus weinig relatie met de Katharen hebben.

Zie verder: Wewelsburg, Afsluitende opmerkingen over het Derde Rijk, DAP-NSDAP, De Moraal - Anständig geblieben, Het 25 punten programma van de NSDAP, Het Nationaal Socialisme, Hitlers theologie, Holocaust en Shoah, KDF - Kraft durch Freude, Montségur, Nazi Weltanschauung en de Ideologen, Occultisme, Oorsprong van Duitsland en het Nationaal-Socialisme, Opvoeding en onderwijs, Otto Rahn, Swastika logo, Tijdlijn van de Nazi pre-historie, Toespraak van Himmler op 4 Oktober 1943 in Poznan, Wolfram von Sievers, Literatuurlijst, Voorbij het Inferno

Bezig met het laden van de kaart...


Feiten over Montségur
Has coordinates42° 52' 32", 1° 49' 59"Breedtegraad: 42.875748
Lengtegraad: 1.833191
+
Has place typeOther +
Located in countryFrance +