Opvoeding en onderwijs

Uit Paraplu
Ga naar:navigatie, zoeken

Het onderwijs en de opvoeding stonden in het Derde Rijk volledig in dienst van de Nazi-ideologie, Na 1933 werden snel nieuwe schoolboeken ingevoerd. De voorbeelden van het rekenen hadden nu betrekking op verschillende bommen en hoeveel er in een trein kunnen worden vervoerd. Militarisering van de jeugd was het thema, Sterben für Deutschland het hoogste ideaal.

Nazi jeugd organisaties

Leeftijd     Jongens     Meisjes
6 - 10 jaar Pimpfen x
10 - 14 jaar Deutsches Jungvolk Jungmädel
14 – 18 jaar Hitler Jugend Bund Deutscher MädelVanaf 6 jaar werden de jongens al aangepakt, vanaf 10 jaar moest elk kind opgenomen worden in de Volksgemeinschaft. Met een volledig gevuld programma, waren de kinderen gevangen in de diverse organisaties. Jeugdigen werden ook zonder pardon in concentratiekampen opgesloten en vooral aan het eind van de oorlog als kanonnenvoer gebruikt. In de Ordensburgen liep de kwaliteit van het onderwijs helemaal vast omdat toelating niet werd bepaald door de mogelijkheden om met kennis te werken, maar door partijpolitieke trouw. Het resultaat van een autoritaire opvoeding en onderwijs dat niet is gericht op verantwoorde ontplooiing maar op volledig inpassing lijkt uiteindelijk niet goed.

De neo-Nazi jeugd vereniging HDJ, “Heimattreue Deutsche Jugend - Bund für Umwelt, Mitwelt und Heimat e.V.” wordt maar met moeite aangepakt door het Duitse ministerie van Binnenlandse zaken. De HDJ heeft zeer actief kinderen voor kampen geworven, waar verboden uniformen werden gedragen en waar werd getraind in agressief gedrag. Er lagen uitspraken over dat verboden uniform dragen. Maar de politie trad niet op, belangrijke instituten van de huidige Duitse staat zijn te Nazi vriendelijk. Het openlijke optreden van de HDJ is in de zomer van 2008 teveel geworden en de politie kon het HDJ jeugdkamp bij Rostock door het optreden van enkele burgers niet langer oogluikend toestaan. TV programma ARD-Panorama heeft programma’s over de HDJ uitgezonden op 24.05.2007 en 27.03.2008. Op 10 augustus 2008 stond in diverse media het volgende bericht: (bron: Novum/ANP) >>De politie heeft in het oosten van Duitsland een jongerenkamp van neo-Nazi’s opgerold. In het kamp werden kinderen en tieners door ongeveer vijftig volwassenen systematisch onderwezen in extreem rechtse opvattingen, aldus de politie in Rostock. De 39 jongens en meisjes (8 tot 14 jaar) zijn naar hun ouders teruggebracht. De deelnemers kwamen uit de hele Bondsrepubliek, meldden Duitse media vandaag. De politie kon tegen het vakantiekamp bij Güstrow optreden na een tip uit de bevolking. Het kamp was een initiatief van de Vereniging van Vaderlandstrouwe Duitse Jongeren (HDJ). Agenten namen onder andere vaatdoeken met hakenkruizen in beslag. <<. Uiteindelijk is de HDJ op 31 maart 2009 door Bondsminister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble verboden, met als motivatie de in de vereniging bedreven: “Heranbildung einer neonazistischen “Elite»” und die “ideologische(…) Einflussnahme auf Kinder und Jugendliche durch Verbreitung völkischer, rassistischer, nationalistischer und nationalsozialistischer Ansichten im Rahmen vorgeblich unpolitischer Freizeitangebote“. De HDJ was in 1990 opgericht, is 19 jaar actief geweest en met moeite door actief optreden van enige burgers beëindigd.

Bron: Jeugd in Nazi tijd: http://www.stiftung-denkmal.de/jugendwebsite/r_pdf/karl_eng.pdf

Zie verder: Afsluitende opmerkingen over het Derde Rijk, DAP-NSDAP, De Moraal - Anständig geblieben, Het 25 punten programma van de NSDAP, Het Nationaal Socialisme, Hitlers theologie, Holocaust en Shoah, KDF - Kraft durch Freude, Montségur, Nazi Weltanschauung en de Ideologen, Occultisme, Oorsprong van Duitsland en het Nationaal-Socialisme, Opvoeding en onderwijs, Otto Rahn, Swastika logo, Tijdlijn van de Nazi pre-historie, Toespraak van Himmler op 4 Oktober 1943 in Poznan, Wolfram von Sievers, Literatuurlijst, Voorbij het Inferno