Otto Rahn

Uit Paraplu
Ga naar:navigatie, zoeken

Heinrich Himmler was geïnteresseerd in de in 1112 opgerichte orde van de tempeliers, de ‘Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani’, die de Heilige Graal vereerden. Eén van de onderzoeken van Ahnenerbe was dan ook gericht op de mythe van de heilige Graal, de kelk waarin bloed van Jezus zou zijn opgevangen.

Wagners uitvoering van het Middeleeuwse verhaal van Parsifal heeft op jonge leeftijd de interesse van Otto Wilhelm Rahn (18.2.1904 - 13.3.1939) gewekt voor de Heilige Graal. Al snel legde hij verbanden met de geschiedenis van de Katharen en een gedicht van Wolfram von Eschenbach, een tempelier uit de dertiende eeuw. Vanwege zijn grote interesse voor de graal en de Katharen reisde Rahn tussen 1928 en 1932 in Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Vroeg in de zomer van 1929 begint een systematisch onderzoek van drie maanden naar de ruines van Montségur. Rahn kwam tot de conclusie dat de Heilige Graal en de laatste burcht van de Katharen verbonden waren. Otto Rahn wordt nu nog algemeen gezien als een getalenteerd historicus en schrijver. Voor zijn dood op 35 jarige leeftijd, schreef hij twee boeken over de Katharen ‘Kreuzzug gegen den Gral’ in 1933 en ‘Luzifers Hofgesind’ in 1936. In 1947 heeft de Franse regering enige restauraties aan Montségur uit laten voeren. Tussen 1964 - 1976 zijn er archeologische onderzoeken gedaan, de resultaten kunnen worden bekeken in het museum in het dorp. Otto Rahn wordt duidelijk genoemd op de borden bij de ruïne van Montségur.

In 1936 is Rahn als SS-Unterscharführer lid geworden van Ahnenerbe. In 1937 werd hij waarschijnlijk wegens homoseksualiteit in Dachau te werk gesteld. Op 13 maart 1939 werd hij dood in de Tiroler Alpen gevonden, naar men aanneemt als gevolg van zelfmoord. 

Montségur kon door het werk van Rahn op grote belangstelling van SS en Himmler rekenen, het is zeer waarschijnlijk dat de Wewelsburg als ‘ordeklooster’ van de SS is gekozen vanwege de overeenkomst met de bouw van Montségur. Er wordt beweerd dat Nazi-vliegtuigen patronen hebben gevlogen boven Montségur op 16 maart 1944, de 700’ herdenkingsdag van de val van het kasteel. Afhankelijk van het verhaal waren dat swastika’s of Keltische kruizen. Er wordt gezegd dat Nazi ideoloog Alfred Rosenberg aan boord van een van deze vliegtuigen was. Maar dit is niet bewezen en de verhalen zijn niet eensluidend, het lijkt een mythe.

Zie voor informatie over de Katharen o.a.: http://home.scarlet.be/~mirepoix/Als%20Catars.htm

Zie verder: Afsluitende opmerkingen over het Derde Rijk, DAP-NSDAP, De Moraal - Anständig geblieben, Het 25 punten programma van de NSDAP, Het Nationaal Socialisme, Hitlers theologie, Holocaust en Shoah, KDF - Kraft durch Freude, Montségur, Nazi Weltanschauung en de Ideologen, Occultisme, Oorsprong van Duitsland en het Nationaal-Socialisme, Opvoeding en onderwijs, Otto Rahn, Swastika logo, Tijdlijn van de Nazi pre-historie, Toespraak van Himmler op 4 Oktober 1943 in Poznan, Wolfram von Sievers, Literatuurlijst, Voorbij het Inferno