Swastika logo

Uit Paraplu
Ga naar:navigatie, zoekenImage4075.PNGAan het eind van de 19’ eeuw en in het begin van de 20’ eeuw werd de swastika veel gebruikt, het was o.a. een bekend symbool in de theosofie.

In mei 1919, vier maanden voor Hitler bij de DAP kwam, schreef Friedrich Krohn een memorandum over het gebruik van de swastika als logo van de DAP. Krohn was zeer waarschijnlijk lid van Thule. Hij stelde de in het Oosten met geluk en voorspoed geassocieerde linksdraaiende swastika voor, zoals ook gebruikt door Theosofen en Germanenorden. Hitler overtuigde Krohn later om een rechtsdraaiende swastika te kiezen, zoals Guido von List en Thule gebruikten.

Bij de oprichting van de ‘Ortsgruppe Starnberg’ op 20 mei 1920 werd de swastika voor het eerst door de NSDAP gebruikt. De vrouw van Krohn had de vlag gemaakt. Op de eerste ‘Partei Fahne’ die op de ‘Salzburger Tagung’ van 7 en 8 augustus 1920 plaats vond, stond de swastika nog niet op zijn punt.

De kleuren: zwarte swastika op witte cirkel en rode ondergrond, zijn van Krohn afkomstig. In Mein Kampf verklaart Hitler het symbool en de kleuren: “Im Rot sehen wir den sozialen Gedanken der Bewegung, im Weiß den nationalistischen, im Hakenkreuz die Mission des Kampfes für den Sieg des arischen Menschen und zugleich mit ihm auch den Sieg des Gedankens der schaffenden Arbeit, die selbst ewig antisemitisch war un antisemitisch sein wird” (bron: Die Thule Gesellschaft, blz. 111)

Swastika overview new.pngImage4098.PNGImage4086.PNGBron:

  • The Swastika – Symbol beyond Redemption?, Steven HellerZie verder: Afsluitende opmerkingen over het Derde Rijk, DAP-NSDAP, De Moraal - Anständig geblieben, Het 25 punten programma van de NSDAP, Het Nationaal Socialisme, Hitlers theologie, Holocaust en Shoah, KDF - Kraft durch Freude, Montségur, Nazi Weltanschauung en de Ideologen, Occultisme, Oorsprong van Duitsland en het Nationaal-Socialisme, Opvoeding en onderwijs, Otto Rahn, Swastika logo, Tijdlijn van de Nazi pre-historie, Toespraak van Himmler op 4 Oktober 1943 in Poznan, Wolfram von Sievers, Literatuurlijst, Voorbij het Inferno