Wewelsburg

Uit Paraplu
Ga naar:navigatie, zoeken
Wewelsburg 009.jpg
Schwarze Sonne - WewelsburgWewelsburg 010.jpg
De zwarte zon in de vloer van de heiligste ruimte van de SS, de noordtoren van Wewelsburg.
Dit is een symbool waar neo-Nazi’s en rechtse esoteriek zich nu sterk mee verbonden voelen.Image461.JPG
Historische foto van een maquette van de plannen voor Wewelsburg, het centrum van de SS wereld.Image469.JPG
Ligging van Wewelsburg en een aantal concentratiekampen.De reden waarom Heinrich Himmler het kasteel Wewelsburg als hoofdzetel van de SS cultus heeft gekozen is niet met zekerheid bekend. Maar het lijkt heel waarschijnlijk dat dit is gedaan op basis van onderzoek door Otto Rahn. Rahn’s werk wordt in tegenstelling tot de meeste Nazi-producten overigens nog steeds als van wetenschappelijk niveau gezien. Otto Rahn wordt nu ook genoemd in Montségur in Zuid Frankrijk, het laatste kasteel van de Katharen. De Wewelsburg is evenals Montségur een driehoekig kasteel. En het is ook duidelijk dat personen als Heinrich Himmler, Karl Maria Wiligut en consorten vooral op de uiterlijke kant waren gericht van wat het occulte wordt genoemd. Het is complex hoe de Nazi’s die link met de Katharen zagen.

Wewelsburg 001.jpgWewelsburg 004.jpgWewelsburg 008.jpgWewelsburg 011.jpgIn deze ruimte onder de ruimte met de Zwarte Zon, zouden in 12 urnen de stoffelijke overblijfselen van de SS top worden bijgezet. De gids vertelt dat er in de ochtend soms resten van gebruik van de ruimte onder de grote zaal worden gevonden. In de Noordvleugel van Wewelsburg worden dus nog steeds rituelen opgevoerd. De gids klaagt dat het moeilijk is om een slot op de deur te doen waarmee de magiërs tegen kunnen worden gehouden. Wie wel eens lock-pickers met hun hobby bezig heeft gezien, weet dat hij wel enigszins gelijk heeft, maar dat goed afsluiten ook niet onmogelijk is.

Wewelsburg 015.jpg
“Wenn alle untreu werden, so bleiben wir doch treu.Dit voorwerp roept sterke gevoelens op, dat is in het museum goed waarneembaar. Het bordje zegt: Wahrscheinlich nach 1945 entstanden.

Dit bord is een fantastisch stuk inspiratie voor neo-Nazi’s. Als we het dorp Wewelsburg binnen rijden schrik ik van iets wat ik in mijn ooghoek zie. We rijden een rondje en ja, daar lopen mensen in originele pakjes op straat. Ik begrijp hier niets van, in het museum sta ik opeens naast een Wandervogel in origineel kostuum kompleet met een SS dolkje met de tekst ‘Meine Ehre heisst Treue’. Zijn Wandervogels neo-Nazi’s? Op de website blijkt daar niets van: mysteries voelen zich in Wewelsburg helemaal thuis.

Wewelsburg 013.jpgWewelsburg 014.jpgImage4114.PNGNog nooit zo’n directe vertoning van Nazisme gezien. Het voelt hier anders dan in andere musea.

Wewelsburg 012.jpgOp de tafel ligt het bekende boek van Neufert, dat gebruik ik zelf ook bij het ontworpen van meubels.

Wewelsburg 016.jpgNa een paar jaar nog eens de Wewelsburg bezoekend, lopen er ook wat oudere mensen rond. De man geeft uitleg over hoe iets hier was, dat is boeiend. Na een tijdje raken we in gesprek. Hij blijkt kort na de oorlog met de klas in de jeugdherberg in de Wewelsburg te zijn geweest. De leraar gaf opdracht om met twee personen tegelijk in het dorp gesprekken te voeren over beroepen, men ging o.a. naar de bakker en de slager en de pastoor. Over de SS en het nabijgelegen kamp werd niet gesproken. Maar de pastoor vertelde wel iets over de geschiedenis en daar werd opgewonden verslag van gedaan aan de groep. Waarop de leraar, waarvan later zijn Nazi-geschiedenis was gebleken, zei: “Quatsch, sowas hat‘s nie gegeben.”

Het thema spreekt aan en iemand anders vertelt zijn ervaring in de vijftiger jaren op school, waar ze als straf op militaire wijze door het grind moesten kruipen. Totdat er iemand langs kwam die zei daar aangifte van te gaan doen. Maar ze vertellen ook over goede leraren. Aan het eind van het gesprek bedank ik ze, en de mannen zeggen er graag over te hebben gepraat. Wat ik ook zo heb ervaren. Waarop de vrouw die het steeds argwanend heeft bekeken tegen haar man zegt: “Ach so, du redest gerne darüber”, haar misnoegen niet onder het bankje waar we op zitten stekend. Het blijft een moeilijk onderwerp.

Wewelsburg 023.jpgWewelsburg gaat ook mee met de tijd. Er is een nieuwe vleugel aangebouwd voor de administratie van het museum. De tentoonstelling zal in 2010 een keer zo groot zijn.

Het door de Nazi’s gebouwde dorpshuis in Wewelsburg staat nu onder Denkmalschutz.

Wewelsburg 020.jpgWewelsburg 021.jpg
Wewelsburg 022.jpgHet is zeer waarschijnlijk dat de SS de Wewelsburg als hoofdkwartier heeft gekozen vanwege de gelijkenis van de vorm tussen Montségur en de Wewelsburg, het zijn beide unieke driehoekige kastelen. (Foto’s: Montsègur)

Wewelsburg 007.jpgWewelsburg 005.jpg
Wewelsburg 006.jpgWewelsburg 017.jpgWewelsburg 018.jpgWewelsburg 019.jpgWewelsburg 024.jpgZie verder: Montségur, Alt-Rehse, Carinhall, Duitse begraafplaats in La Cambe, Haus der Deutschen Kunst, Jüdisches Museum Berlin, Landsberg am Lech, Normandië, Nürnberg, Reichsparteitag-Gelände, Peenemünde, Prora, Radar Museum in Douvres-La-Delivrande, Vogelsang, Wewelsburg, Wollseifen, Literatuurlijst, Voorbij het Inferno

Bezig met het laden van de kaart...


Feiten over Wewelsburg
Has coordinates51° 36' 24", 8° 39' 4"Breedtegraad: 51.606878
Lengtegraad: 8.651476
+
Has place typeRemains +
Located in countryGermany +